Kom, laten we burgers nu eens écht horen!
En daarna hun ideeën in de prullenbak gooien
Kom, laten we burgers nu eens écht horen!
En daarna hun ideeën in de prullenbak gooien
De kustvisie. Je hebt er de afgelopen tijd vast over gehoord. De visie is met veel inspraak van betrokkenen, waaronder de ideeën van vele Heijenaars, opgesteld. Twee conferenties en een stakeholdersbijeenkomst zijn georganiseerd. De opbrengsten van de kustvisie? Nul. Want hij is in de prullenbak gegooid.
De gemeenteraad besloot zelf de kustvisie te laten opstellen. Het was haar eigen besluit te gaan werken in een burgerparticipatietraject. En zo’n besluit kan ik alleen maar toejuichen. Veelal lijkt de raad bang te zijn voor inspraak van burgers. Bang dat zij niet het hele plaatje zien, kortetermijnkeuzes maken, het gehele belang van Westland niet kunnen vertegenwoordigen. Maar deze keer niet. Deze keer had onze gemeenteraad ballen en nam ze de Westlanders serieus. En daarop werd een maandenlang traject van praten, afwegen, onderhandelen en zoeken naar mogelijkheden gestart. Je kunt je afvragen of deze intensiviteit nodig is, maar los daarvan is het sowieso een mooi gegeven als je je inwoners weet te betrekken bij daadwerkelijk democratische besluitvorming. Daar sta ik 100% achter, in welke vorm dan ook.
Anders wordt het als je daarna een klap in het gezicht van je eigen burgers geeft. CDA, LPF, VVD en GemeenteBelang Westland namen op de laatste gemeenteraadsvergadering van deze termijn een motie aan om de kustvisie enkel ter kennisname aan te nemen. Hij is niet vastgesteld. Hij is in feite in de prullenbak gemieterd. Om over middelvingers naar Westlanders te praten.. dít is er pas eentje.
Voor mij is open participatie in de gemeenteraad een essentieel punt voor de komende jaren. Daarom wijden wij er ook een heel hoofdstuk in ons verkiezingsprogramma aan. Daarin schetsen we hoe een constante dialoog tussen burgers en gemeenteraad vorm kan krijgen en van meerwaarde kan zijn. Kan zorgen voor draagvlak, betrokkenheid, cohesie. Maar aan dat alles hangt één centrale voorwaarde: kies je voor een participatietraject, dan accepteer je ook de uitkomsten van dat traject. Onvoorwaardelijk. De enige mitsen mogen zijn dat de uitkomst voldoet aan de wettelijke eisen en niet zeer schadelijk is voor een minderheid waarvoor opgekomen moet worden (zoals bijvoorbeeld de natuur). Maar dat kan ín het traject prima gewaarborgd worden. Helemaal als je als raad ervoor kiest om zelf deel te nemen aan de dialoog. Dat was in dezen ook het geval.
En ben je niet bereid die uitkomsten onvoorwaardelijk serieus te nemen? Houd dan in hemelsnaam geen snoepjes voor de neus van je inwoners. Vertel ze voorafgaand aan het traject dat hun mening hooguit ter kennisname wordt aangenomen indien het de politieke partijen even niet uitkomt. En dat ze er eigenlijk niet toe doen. Als je het hebt over het verbeteren van de bestuurscultuur, zou ik zeggen dat we híer moeten beginnen: bij de gemeenteraad zelf.
Ilona Rozenboom
Leestip: Elco blogt over het probleem met onze bestuurscultuur en de kustvisie. Ook dat kan beter.