Groene plekken
Vergroening van Westland is belangrijk.
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen stond dit in de top 3 van belangrijke politieke onderwerpen.
Vergroening is een breed begrip. Er zijn partijen in de raad die aangeven dat het Westland “harstikke groen” is. “Er staat alleen een stukkie glas overheen”. Er zijn Wethouders van dit college die vinden dat vergroening “het plaatsen van plantenbakken” is.
Ook belangrijk maar niet genoeg.
GroenLinks Westland vindt dat vergroening moet gaan over het realiseren van nieuw groen en het behouden en goed onderhouden van het bestaande. Groen is wat anders dan natuur.
Natuur is zeldzaam, zeker in het Westland. Daar moeten we zuinig op zijn.
Volgend jaar maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Laten we eens door een groene bril kijken wat dit college heeft gedaan op het gebied van vergroening.
Er zijn heel veel plannen en visies gemaakt, papier is geduldig.
Als we naar concrete zaken kijken is er bedroevend weinig gedaan.
Kijk naar de bizarre hoeveelheid bomen die er kritiekloos gekapt worden.
Maar ook bestuurlijk is er geen ambitie. Er is bijvoorbeeld geen ecoloog in dienst van de gemeente. Geen ambitie voor concrete zaken, weinig kennis maar veel plannen en dus erg veel papier.
Dat is erg jammer want onderzoek wijst uit dat een groene leefomgeving goed is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid maar ook voor de economie. Goed voor Westlanders dus.
GroenLinks Westland begrijpt heel goed dat vergroening niet makkelijk is in het Westland. Daarom moeten we alert zijn op de kansjes die zich voordoen en moet de wil om iets te doen aanwezig zijn.
Zo kan er bijvoorbeeld in de binnenduinrand bij Monster; het Watergat, een duinvallei gerealiseerd worden. Het college wil er echter 133 peperdure woningen realiseren. Bewoners samen met natuurorganisaties hebben een beroepschrift hiertegen bij de Haagse rechtbank ingediend.
Say no more.
Ulbe Spaans
GroenLinks Westland