Het is inmiddels al ruim een jaar geleden dat er gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden en er een nieuw college is aangetreden. GroenLinks Westland maakt hier geen deel van uit.
Bij de samenstelling van dit college werden aan de oppositiepartijen “wensenlijstjes” gevraagd.
Op deze politieke verlanglijstjes konden partijen aangeven wat zij graag door het nieuwe college “meegenomen” zagen worden. Uiteraard kon men niet garanderen dat de wensen ook ingewilligd werden, maar……………………….
GroenLinks Westland heeft vriendelijk bedankt voor deze ogenschijnlijk sympathieke geste.
Wij hebben beleefd verwezen naar ons verkiezingsprogramma dat bol staat van de plannen om Westland socialer, groener en opener te maken.
Wij zullen ieder voorstel positief kritisch toetsen aan dit verkiezingsprogramma.
Terugkijkend kan men constateren dat de wensenlijstjes van de partijen die wel gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid in een bureaula (of prullenbak) zijn verdwenen.
Recent werd door de Wethouder financiën aan alle partijen weer om een wensenlijstje gevraagd.
De voorjaarsnota komt er aan en de wethouder wilde weten “waar hij rekening mee kon houden”.
GroenLinks Westland heeft wederom geen wensenlijstje ingediend.
Weer verwezen wij de wethouder naar ons verkiezingsprogramma.
Curieus is de vraag van de wethouder wel.
Vlak voordat hij de vraag stelde werd bekend gemaakt dat de gemeente een tekort van 14 miljoen euro heeft. In de pers gaf Wethouder van der Stee aan dat “iedereen dit zou gaan merken”.
En “dat er voor nieuw beleid nauwelijks iets mogelijk zou zijn”. Om in dit financiële zware weer dan aan partijen wensenlijstjes te vragen ziet GroenLinks Westland vooral als een doorzichtige poging om positief in de beeldvorming te komen. Bestuurlijke armoede.
Als we terugkijken naar de plannen die het college zelf wil realiseren zien we weinig tot niets.
In de afgelopen maanden bleven de agenda’s van commissies en raad angstvallig leeg. Collegevoorstellen over afvalverwerking en thuishulp werden teruggetrokken. Als raadsleden moesten wij het doen met voorstellen over schommels en speeltuinen en ook die haalden het niet. De raad moest wachten op visies…….. en daar wachten we nu nog steeds op.
Bestuurlijke armoede.
Wensenlijstjes vragen is alleen beeldvorming. De raad kan moties en amendementen indienen om haar wensen kenbaar te maken. Dat zijn de afspraken; dat is politiek.
Wensenlijstjes vragen is bestuurlijke armoede!
Ulbe Spaans
Fractievoorzitter GroenLinks Westland